Hoe slaap je beter? Het belang van een goede mindset

hoe slaap je beter
Bart Lukassen
Bart Lukassen

Chief energy officier

Lig jij ‘s nachts wakker met de vraag: ‘hoe slaap je beter?’ Online vind je oneindig veel artikelen over beter slapen. Lijstjes met tips en tricks, homeopathische middeltjes en nog veel meer. Het overgrote deel van de informatie over beter slapen online is gericht op de korte termijn en vaak meer oppervlaktebestrijding. Geen dutjes doen ?s middags bijvoorbeeld is verstandig, maar daarmee is je slaapprobleem nog niet opgelost. Rustig ademhalen als je ?s nachts wakker ligt, helpt op dat moment wel, maar liever verbeter je je algemene slaapkwaliteit zodat een keertje wakker liggen niet zo erg is. Hoe zorg je ervoor dat je ?cht en vooral op de lange termijn beter slaapt? Je ontdekt het hier.

Hoe slaap je beter? Ook een kwestie van de juiste mindset

Kost het veel moeite om op tijd naar bed te gaan of in slaap te vallen? Snooze je als een malle en/of heb je overdag steeds last van vermoeidheid? Dan kan het zo maar zijn dat jouw mindset daar onder andere schuldig aan is!

Hoe je over slapen denkt en de prioriteit die slapen van je krijgt, hebben een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Zie je slapen als een lastige klus, heb je opgegeven dat een goede nachtrust jou ooit gaat lukken en/of zie je dit als tijdverspilling? Dan staat een goede nachtrust waarschijnlijk niet bovenaan jouw to-do-lijst. Dit is jammer en het kan echt anders. Het veranderen van je mindset ten opzichte van slapen geeft gegarandeerd een positieve boost aan je totale welzijn.

Vier inzichten over beter slapen versus mindset

Denk eens na over de voorbeelden die je hieronder ziet. Dit kan je helpen bij het herprogrammeren van jouw wonderlijke brein. Probeer met kleine stapjes uit wat werkt voor jou en bouw dit langzaam op. Er is geen twijfel dat een positieve mindset belangrijk is voor een goede nachtrust!

  • Heroverweeg je beeldvorming ten opzichte van slapen:
    Wat is jouw mindset ten opzichte van slapen? Is die positief, negatief, angstig of wil je liever niet eens denken aan het gedoe dat slapen jou oplevert? Het be?nvloedt in ieder geval de kwaliteit van je nachtrust. Leer slapen vanuit een ander perspectief te zien, door jezelf bewust te worden van de immense waarde die een goede nachtrust heeft.
  • Plaats slaapstress in het juiste perspectief:
    Jezelf bewust zijn van het belang van een goede nachtrust is het begin. Het is ook van belang dat je jouw brein niet vervuilt met negatieve gedachten en stress, als je moeite hebt om in slaap te komen. Dit kan niet alleen slaapangst veroorzaken, maar het herkauwen van stress (of juist het proberen te vermijden hiervan), vergroot ook de kans op slapeloosheid symptomen.
  • Een avondroutine voor het slapen gaan:
    Ook een avondroutine voor het naar bed gaan helpt om je mentaal en fysiek voor te bereiden op de nacht en om beter in slaap te vallen. Je lichaam en geest leren herkennen dat de nachtrust eraan komt en dat het tijd is om rustiger aan te gaan doen. De avondroutine heeft daarom iedere avond een consequent patroon en tijdschema. Hier sluit de slaap- en avondroutine in de RoutineHacker-methode natuurlijk naadloos aan.
  • Beter leren slapen in kleine stappen:
    Ga niet direct volle bak voor perfect slapen moet gaan. Beter leren slapen is een proces, dat je in kleine stapjes onder de knie krijgt. Behalve de praktische dingen die je anders leert doen, is het van belang dat ook je mindset een shift maakt. Met kleine stapjes krijg je zeker resultaat, dit werkt motiverend, het wordt leuker en het is hierdoor makkelijker vol te houden. Dat brengt betere resultaten voor de lange termijn.
  • Beloon jezelf voor het bereiken van je doelen:
    We zijn mentaal ?bedraad? om te genieten van ? en te zoeken naar ? een beloning nadat we iets hebben gedaan. Mensen die doelen stellen, de voortgang bijhouden en zichzelf belonen voor het veranderen van (ongezonde) gewoontes, hebben het meeste succes met het voor elkaar krijgen van de verandering die ze willen bereiken. Bekijk wat je kunt verbeteren en focus op wat goed gaat. Vertrouw op je eigen kunnen; het zit al in je. En: vergeet jezelf natuurlijk niet te belonen! Ook al heb je in jouw gevoel een kleine winst behaald.
Hoe slaap je beter met RoutineHacker?

RoutineHacker is een methode die jou helpt om baas over jezelf te worden. Dit op een praktische manier, die vol te houden is. Door middel van een ochtend-, avond,- en een slaaproutine ga je in 25 minuten per dag aan de slag met jouw doel: Beter leren slapen. En als je niet goed slaapt is de kans relatief hoog dat je bijvoorbeeld ook minder energie hebt, moeite hebt met focussen, meer stress ervaart etc. Ook hierop heeft beter slapen een positief effect. Ben je klaar voor een positieve verandering, een betere nachtrust en meer energie? Ga samen met RoutineHacker aan de slag.

Let op: als je diepere slaapproblemen ervaart zoals dat je niet meer goed functioneert door je slaapproblemen of dat je problemen ervaart als slaapwandelen, slaapapneu of Restless Legs Syndrome, adviseren we je om hulp te zoeken. De aangewezen persoon om dit mee te bespreken is je huisarts, die je eventueel kan doorverwijzen naar een specialist.

Met doelen meer focus.
Met RoutineHacker blijvende resultaten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek andere content

Scroll naar top